KAEDAH
MEMASAK
PERBEZAAN
PERALATAN ANTARA TATASAJIAN CINA DAN MELAYU
PERALATAN
|
TATASAJIAN CINA
|
TATASAJIAN MELAYU
|
MEJA
|
Menggunakan meja bulat dan hidangan diletakkan
dibahagian tengah meja yang boleh berpusing yang dinamakan lazy susan
Meja bulat boleh menampung 4-10 org.
|
Meja atau saprah digunakan untuk mengalas sajian
Makan menggunakan tangan kanan
|
KUTLERI
|
Chopstick
|
Pisau makan
|
GLASSWARE
|
Cawan teh cina
Teko teh
|
Jag air sejuk
gelas minuman |
KEGUNAAN PERALATAN
- Napkin
- Piring utama
- Mangkuk sup
- Piring roti dan mentega dengan pisau roti
- Gelas air
- Anggur putih
- Anggur merah
- Garpu ikan
- Garpu utama
- Garpu salad
- Pisau utama
- Pisau ikan
- Senduk sup
- Senduk makanan pencuci mulut dan garfu kuih
CIRI
HASIL MAKANAN BAGI KAEDAH TERSEBUT
KAEDAH MEMASAK
|
CIRI HASIL
MAKANAN
|
Menggoreng kering
|
·
Masakan kering dan garing
seperti kerisik, bijan goreng, dan kacang goreng.
|
Menggoreng tohor
|
·
Makanan kelihatan berminyak.
|
Menggoreng dalam minyak penuh
|
·
Makanan tenggelam dalam minyak
panas dan dimasak sama rata.
·
Makanan berminyak.
|
Mengukus
|
·
Mengukur secara langsung:
- bentuk makanan kekal. - tekstur lembut. - tidak bermiyak. - warna pucat. - makanan adalah lembap - mengukus secara tidak langsung:
·
Tekstur makanan menjadi lembut
dan berkuah. Contoh sup herba,bubus,dan sarang burung.
|
Merebus
|
·
Lembut dan lembap.
·
Masakan banyak mengandungi
cecair.
·
Tidak berminyak.
|
Mereneh
|
·
Makanan mudah dimakan kerana
lembut.
·
Menjimatkan kos kerana
menggunakan potongan daging liat yang lebih murah.
·
Sesuai untuk sayuran berubi.
|
Merendidih
|
·
Makanan lembut dan berkuah
|
Mencelur
|
·
Sayuran berdaun hijau menjadi
lembut masih kekal tekstur ranggup
buah tomato dicelur mudah dibuang kulitnya. |
Kuih
tempatan perlu dibungkus dengan bahan pembungkus yang sesuai
- Untuk bekas, simpanan atau jualan
- Bahan yang mudah didapati
- Penggunaan surat khabar atau kertas bercetak adalah tidak sesuai kerana bahan cetakan akan mencemarkan makanan yang dibungkus
- Bungkusan makanan yang menarik dan seterusnya dapat membuka selera untuk menikmati makanan.
Sumber
bahan utama dan kaedah kuih tempatan tersebut
JENIS KUIH
|
BAHAN UTAMA
|
KAEDAH
|
Onde-onde
|
Tepung pulut, gula
melaka, kelapa
|
Merebus
|
Kuih
lapis
|
Tepung beras
|
Mengukus
|
Ketayap
|
Tepung gandum, kelapa
|
Menggoreng
|
Kuih keria
|
Tepung beras, kelapa
|
Membakar
|
Bingka tepung beras
|
Tepung
beras, kelapa
|
Membakar
|
Abuk-abuk
|
Sagu, kelapa
|
Mengukus
|
Kuih badak
|
Keledek, kelapa
|
Menggoreng
|
Pulut panggang
|
Beras pulut,
kelapa
|
Memanggang
|
Puding sagu
|
Sagu, kelapa,
gula melaka
|
Mengukus
|
No comments:
Post a Comment