a) Tekstur terlalu rapat?
- · Suhu ketuhar terlalu rendah
- · Kadar kandungan gula yg digunakan agak berlebihan
- · Suhu ketuhar terlalu tinggi
- · Masa membakar terlalu pendek
b) Permukaan kek tidak serata?
- · Suhu ketuhar terlalu tinggi
- · Kadar kandungan serbuk penaik yg digunakan agak berlebihan
- · Kadar kandungan tepung agak berlebihan
c) Tekstur kek agak kasar dan kering berderai?
- · Masa membakar terlalu lama
- · Suhu ketuhar terlalu rendah
- · Kadar kandungan berlebihan
- · Kadar kandungan serbuk penaik kurang
d) Kek tk leh simpan lama?
- · Suhu ketuhar terlalu rendah
- · Suhu ketuhar terlalu tinggi
- · Kadar kandungan tepung lebih
- · Kadar kandungan gula tidak mencukupi
e) Warna kek tak menarik?
- · Masa membakar terlalu pendek
- · Suhu ketuhar terlalu rendah
- · Kadar kandungan gula tidak mencukupi
f) Kek mempunyai kerak yg kering dan keras?
- · Suhu ketuhar terlalu tinggi
- · Masa membakar terlalu lama
- · Kadar kandungan tepung berlebihan
- · Kadar kandungan sbuk penaik yg digunakan tidak mencukupi
g) Buah campuran dlm kek buah mendap?
- · Masa membakar terlalu pendek
- · Suhu ketuhar terlalu rendah
- · Buah-buahan agak lembab
- · Kadar kandungan lemak yg digunakan berlebihan
No comments:
Post a Comment