Wednesday, August 20, 2014

Kaedah Memasak

KAEDAH MEMASAK

PERBEZAAN PERALATAN ANTARA TATASAJIAN CINA DAN MELAYU
PERALATAN
TATASAJIAN CINA
TATASAJIAN MELAYU
MEJA
Menggunakan meja bulat dan hidangan diletakkan dibahagian tengah meja yang boleh berpusing yang dinamakan lazy susan
Meja bulat boleh menampung 4-10 org.
Meja atau saprah digunakan untuk mengalas sajian
Makan menggunakan tangan kanan

KUTLERI
Chopstick
Pisau makan
GLASSWARE
Cawan teh cina
Teko teh
Jag air sejuk
gelas minuman

KEGUNAAN PERALATAN
  •  Napkin 
  • Piring utama                
  • Mangkuk sup
  • Piring roti dan mentega dengan pisau roti      
  • Gelas air
  • Anggur putih
  • Anggur merah
  • Garpu ikan
  • Garpu utama
  • Garpu salad
  • Pisau utama
  • Pisau ikan
  • Senduk sup
  • Senduk makanan pencuci mulut dan garfu kuih


CIRI HASIL MAKANAN BAGI KAEDAH TERSEBUT
KAEDAH MEMASAK
CIRI HASIL MAKANAN
Menggoreng kering
·         Masakan kering dan garing seperti kerisik, bijan goreng, dan kacang goreng.
Menggoreng tohor
·         Makanan kelihatan berminyak.
Menggoreng dalam minyak penuh
·         Makanan tenggelam dalam minyak panas dan dimasak sama rata.
·         Makanan berminyak.
Mengukus
·         Mengukur secara langsung:
- bentuk makanan kekal.
- tekstur lembut.
- tidak bermiyak.
- warna pucat.
- makanan adalah lembap
- mengukus secara tidak langsung:
·         Tekstur makanan menjadi lembut dan berkuah. Contoh sup herba,bubus,dan sarang burung.
Merebus
·         Lembut dan lembap.
·         Masakan banyak mengandungi cecair.
·         Tidak berminyak.
Mereneh
·         Makanan mudah dimakan kerana lembut.
·         Menjimatkan kos kerana menggunakan potongan daging liat yang lebih murah.
·         Sesuai untuk sayuran berubi.
Merendidih
·         Makanan lembut dan berkuah
Mencelur
·         Sayuran berdaun hijau menjadi lembut masih kekal tekstur ranggup
buah tomato dicelur mudah dibuang kulitnya.

Kuih tempatan perlu dibungkus dengan bahan pembungkus yang sesuai
  1. Untuk bekas, simpanan atau jualan
  2. Bahan yang mudah didapati
  3. Penggunaan surat khabar atau kertas bercetak adalah tidak sesuai kerana bahan cetakan akan mencemarkan makanan yang dibungkus
  4. Bungkusan makanan yang menarik dan seterusnya dapat membuka selera untuk menikmati makanan.
Sumber bahan utama dan kaedah kuih tempatan tersebut
JENIS KUIH
BAHAN UTAMA
KAEDAH
Onde-onde
Tepung pulut, gula melaka, kelapa
Merebus
Kuih lapis
Tepung beras
Mengukus
Ketayap
Tepung gandum, kelapa
Menggoreng
Kuih keria
Tepung beras, kelapa
Membakar
Bingka tepung beras
Tepung beras, kelapa
Membakar
Abuk-abuk
Sagu, kelapa
Mengukus
Kuih badak
Keledek, kelapa
Menggoreng
Pulut panggang
Beras pulut, kelapa
Memanggang
Puding sagu
Sagu, kelapa, gula melaka
Mengukus

No comments:

Post a Comment