Wednesday, August 20, 2014

Sebab-sebab kesalahan dalam membuat kek


a) Tekstur terlalu rapat?
  • ·         Suhu ketuhar terlalu rendah
  • ·         Kadar kandungan gula yg digunakan agak berlebihan
  • ·         Suhu ketuhar terlalu tinggi
  • ·         Masa membakar terlalu pendek

b) Permukaan kek tidak serata?
  • ·         Suhu ketuhar terlalu tinggi
  • ·         Kadar kandungan serbuk  penaik yg digunakan agak berlebihan
  • ·         Kadar kandungan tepung agak berlebihan

c) Tekstur kek agak kasar dan kering berderai?
  • ·         Masa membakar terlalu lama
  • ·         Suhu ketuhar terlalu rendah
  • ·         Kadar kandungan berlebihan
  • ·         Kadar kandungan serbuk penaik kurang

d) Kek tk leh simpan lama?
  • ·         Suhu ketuhar terlalu rendah
  • ·         Suhu ketuhar terlalu tinggi
  • ·         Kadar kandungan tepung lebih
  • ·         Kadar kandungan gula tidak mencukupi

e) Warna kek tak menarik?
  • ·         Masa membakar terlalu pendek
  • ·         Suhu ketuhar terlalu rendah
  • ·         Kadar kandungan gula tidak mencukupi

f) Kek mempunyai kerak yg kering dan keras?
  • ·         Suhu ketuhar terlalu tinggi
  • ·         Masa membakar terlalu lama
  • ·         Kadar kandungan tepung berlebihan
  • ·         Kadar kandungan sbuk penaik yg digunakan tidak mencukupi

g) Buah campuran dlm kek buah mendap?
  • ·         Masa membakar terlalu pendek
  • ·         Suhu ketuhar terlalu rendah
  • ·         Buah-buahan agak lembab
  • ·         Kadar kandungan lemak yg digunakan berlebihan

No comments:

Post a Comment